Ыктыярдуу экосертификация кичи орто бизнестин климаттын өзгөрүшү шартында жашыл экономикага ийгиликтүү ыңгайлашуусун камсыз кылуу, ошондой эле атмосферага көмүр кычкыл газын чыгарууну азайтуу максатында киргизилүүдө.
Долбоордун максаты
Негизги максат – курулушта, кызмат көрсөтүүдө жана тамак-аш азыктарын колдонууда жашыл технологияларды колдонууну жайылтуу.


Экологиялык сертификаттоо жана эко-маркировка деген эмне?
- Эко-сертификат же эко-энбелги окшош өнүмдөр менен кызматтарга караганда айлана-чөйрөгө азыраак таасир эткен өнүмдөрдү жана кызматтарды таануунун далили.
- Эко-белгилер эко-мейманканаларга, эко-кафелерге жана башкаларга кошумча суроо-талапка салым кошот. башкача айтканда, бизнес секторунун айлана-чөйрөгө тийгизген таасири жумшартылат.
- Алгачкы этапта экосертификацияны киргизүү ПЕРЕТО долбоорунун алкагында ишке ашырылат. Анда 20 мейманкана, кафе-ресторандар тандалып, анда экологиялык аудит жүргүзүлүп, сапат белгиси ыйгарылат. Анын аныктыгын маалымат базасында текшерүүгө болот.
Маанилүүлүгү жана сандары:
Бул тиешелүүбү?
Booking.com сайтынын 2019-жылдагы Жашыл саякат отчетуна ылайык, туристтердин 70%ы ЭКОЛОГИЯЛЫК экенин билип туруп, кыймылсыз мүлккө ээ болуу ыктымалдуулугу жогору.
Сандар тууралуу кыскача:
2022-жылдын 1-январына карата Кыргыз Республикасында туризм тармагында 118 миңден ашык субъект катталган. Эксперттердин айтымында, меймандостук индустриясындагы эко-энбелгилер кардарларга кандай туруктуу практикалар ишке ашырылгандыгы тууралуу маалымат берет. Сапатты баалоо Европанын көптөгөн өлкөлөрүндө, Египетте, Японияда ж.б.
Экосертификациянын негизги критерийлери:

Курчап турган чөйрөнү башкаруу

Сууну сактоо жана саркынды сууларды башкаруу

Таштандыларды башкаруу

Энергияны үнөмдөө жана ишке ашыруу

Туруктуу материалдык башкаруу

Эко-транспорт жана эко-мобилдүүлүк

Айланадагы аймактарда экологиялык таза практикалар (эгер бар болсо)

Социалдык жоопкерчилик
